Om Yes2Chess

Tack för att du tittar in på Yes2Chess International Challenge. Turneringen arrangeras i Norden av Sveriges Schackförbund och EnterCard.

Det här är skolans nya schack-community som gör att ni kan spela schack mot varandra. Låg- och mellanstadieskolor från åtta olika länder kommer att delta i den nya tävlingen: Storbritannien, Tyskland, Norge, Spanien, Portugal, Sverige, Danmark och USA.

Det bästa av allt är att alla barn som deltar får ett gratis medlemskap och tillgång till den privata och modererade delen av Playchess.com. Detta medlemskap kommer att fortsätta vara aktivt även om laget slås ut, så att barnen kan fortsätta att spela vänskapliga partier.

Mellan nu och juni 2016 kommer skolor att tävla om flera priser.

Yes2Chess i skolan!

Det finns många pedagogiska och sociala fördelar med att lära sig schack i grundskolan. Schack utvecklar barns kritiska tänkande och förmåga att tänka logiskt, samtidigt som det förbättrar minnet och koncentrationen. Spelet främjar också barns emotionella utveckling genom att utveckla fantasin och kreativiteten, samtidigt som de lär sig att hårt arbete lönar sig, får ökat självförtroende och lär sig sportsmannaanda. Europaparlamentet har också förstått detta och noterade att schack “bidrar till (EU:s) mål så som social integration och kampen mot diskriminering”. Det viktigaste för oss är dock att barnen har roligt.

– Carl Fredrik Johansson, ordförande Sveriges Schackförbund